marți, 11 octombrie 2016

Este economica, practica si curata incalzirea cu lemne?

                Imagini pentru lemne de foc
     Incălzirea cu lemne este una din cele mai ieftine soluţii de încălzire. Dacă acest mod de încălzire este eficientizat, prin arederea combustibilului în centrale termice, dacă se foloseşte lemn din surse reciclabile şi dacă lemnul folosit pentru combustie provine din locuri de tăiere, care sunt ulterior replantate, încălzirea cu lemne este un sistem practic, ieftin şi, mai ales, ecologic.Lemnele sunt o sursa regenerabila, ieftină şi eficientă de încălzire. Încălzirea cu lemne înseamnă fie utilizarea ca atare a lemnului, fie peleţi ori alte produse rezutate din industrializarea lemnului.Utilizatorii lemnelor pentru incalzire trebuie sa constientizeze si probleme de mediupe care le implica asta.
             Imagini pentru peleti
Costul încălzirii pe lemne, mai ales dacă foloseşti o centrală termică pe lemne care valorifică cu randament maxim puterea calorică a diferitelor tipuri de lemn, este cea mai redusă. În medie 2,3 – 2,5 kilograme de lemn uscat are o putere caloricăƒ echivalentăƒ cu un litru de combustibil lichid rafinat sau un metru cub de gaze naturale. Prin urmare, toate cele trei combustibili asigură producția de energie termicăƒ similară , dar lemnul este mult mai ieftin, costurile fiind cu 50-60% mai mici dacât în cazul celorlalte două tipuri de  combustibili.
Cantitatea de combustibil consumat depinde de mulţi factori – de la gradul de izolare a casei, temperatura de afară, suprafeţele vitrate, înălţimea planşeelor, până la calitatea lemnelor folosite, dar pentru o lună de iarnă o medie a consumului este undeva 3-5 mc de lemne, iar pentru o medie de 5 luni de folosire pe an, luând în calcul şi lunile de toamnă, consumul pentru o suprafaţă locuibilă de 150 mp ajunge undeva la 10-12 mc, inclusiv apa caldă.
    O problema o poate reprezenta locul de depozitare al lemnelor, care trebuie să fie curat, lipsit de umezeala, aerisit şi sigur. Există şi alternativa peleţilor, o soluţie mai costisitoare în ceea ce înseamnă centrala termică în sine, dar care se amortizează rapid şi complet foarte repede şi care are avantajul de a nu necesita spaţii mari de depozitare pentru combustibili.

Articol preluat de pe site-ul www.casa-gradina.ro, realizat de Otilia Ignat in 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu