duminică, 8 februarie 2015

Livada cu pomi fructiferi

      Pomii fructiferi au si ei nevoie sa fie udati.Udarea lor in timpul verii se face , de obicei, in luna iulie , la soiurile cu coacere tarzie ( atunci ele se afla in perioada de crestere a fructelor).Daca vremea secetoasa continua, putem sa udam cu doua trei saptamani inainte de a incepe culesul.
      Nu se uda pomii in perioada recoltarii fructelor deoarece acestea crapa la cires,visin,cais.
      Udarea pomilor fructiferi se face in farfuria de pamant lasata in jurul tulpinii cu ajutorul sapei.
      Cand roadele sunt bogate crengile se apleaca sub greutatea fructelor si trebuie sa le sprijinim cu proptele-cate una sau doua,la fiecare ramura, in functie de lungimea lor.Ca sa nu ranuim crengile, se poate pune intre proptea si ramura un manunchi de paie sau o bucata de pasla groasa.
      Daca inainte de vremea culesului cad fructe bolnave, ele se vor aduna imediat pentru ca daunatorii care cad odata cu ele sa nu se raspandeasca la nivelul solului, sa-si gaseasca locuri bune pentru iernat si sa revina in forta in primavara urmatoare.
              
      Vara, in timpul recoltarii fructelor trebuie sa tinem cont de connditiile atmosferice. Astfel, culsesulse face pe timp frumos, dimineata,dupa ce s-a ridicat roua;nu in orele de arsita -pentru ca fructele se inmoaie; nu dupa ploaie-umezeala le face sa se strice repede.Recoltarea se face doar cu mana pentru a avea grija sa nu rupem ramurelele de rod ( nu cu prajini!).
      Daca dorim ca in toamna sa plantam pomi fructiferi , le putem stabili si marca locurile chiar din primavara, afland astfeldin timp cate exeemplare si ce sortimente va trebui sa cumparam.
    

Autor  articol original ,Florentina Iliescu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu