duminică, 8 februarie 2015

Aleile mozaic venetian


   

      Am vazut ca,pentru alei,terase chiar balcoane,bai bucatarii,se promoveaza in reviste de specialitate mozaicul venetian , care se prezinta ca un ameste de bucatele albe sau colorate montate in masa gri a unei suprafete de beton.
      Pentru cine doreste si are putina indemanare,acest tip de mozaic se poate realiza cu ceva efort.
      Se incepe cu pregatirea suprafetei, care trebuie sa fie dreapta, fara diferente prea mari de nivel.Daca il realizam,de exemplu, pe o alee din gradina,peste stratul de pamant se aseaza un strat de nisip fin care se va batatori cat mai bine.Apoi,din scandura , se va realiza un cofrag cu dimensiunile si forma exterioara dorite pentru mozaic.Bucatelele de marmura alba sau colorata(care reprezinta, de fapt,mozaicul) impreuna cu cimentul si nisipul fin se amesteca cu apa pana cand mortarul (compozitia) devine o pasta cu vascozitate potrivita pentru a fi turnata (ca smantana).Dupa ce se toarna in cofrag se va nivela cu o scandura cu o laterala dreapta si slefuita (dreptar).
                                
      In functie de locul ales, grosimea mortarului va avea o grosime intre 5 si 15 cm.
      Se lasa sa se intareasca timp de 48 de ore,dupa care se slefuieste,fie cu o masina speciala fie manual( pentru suprafete mai mici), folosind o piatra abraziva foarte dura,speciala pentru acest tip de suprafete.In functie de gradul de finisare, folosim la inceput pietre cu granulatie mare si apoi din ce in ce mai fine (de la 3 la 0), pana se ajunge la a da luciu suprafetei.Slefuirea se poate face uscat sau cu apa,aceasta din urma fiind recomandata pentru ca nu se face praf.
                                     
      Grosimea bucatilor de marmura trebuie sa fie de 3 pana la 12 milimetri.In ciment se pot pune diversi coloranti , in cazul in care dorim ca fundalul sa nu fie gri.
      Ca necesar de materiale -orientativ- pentru un metru patrat de mozaic cu grosimea de 7cm, avem nevoie de :aproximativ 1/3sac de ciment,2 galeti cu nisip fin,2-3kg spartura de marmura si circa 10 litri de apa.
   

 


Articol prelucrat din revista "Practic-idei pentru casa si gradina", autor C.P.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu