duminică, 17 ianuarie 2010

MANSARDAREA

Lucrarile de mansardare costa mai putin decat supraetajarea sau extinderea pe orizontala a constructiei.Lucrarile de mansardare sunt specifice cladirilor cu acoperis clasic tip sarpanta,dar pot fi aplicate si in cazul acoperisurilor terasate.
In cazul sarpantelor din lemn ,in urma lucrarilor de mansardare , masa constructiei creste cu aproximativ 15-40 %, iar suprafata utila cu circ 50-60% din suprafata parterului.
Pentru ca o mnsardare sa fie eficienta, trebuie avut in vedere posibilitatea realizarii unor suprafete utile cat mai mari, in conditiile mentinerii structurii de rezistenta a sarpantei.Daca asta e prea greu de realizat, se recurge la modificari mai mult sau mai putin substantiale, in functie de pozitia, rolul si incercarile ce revin elementului de structura.
 Tipuri de sarpante ( in functie de unghiul facut de cea mai inclinata panta a invelitorii si planul planseului):
    *  sarpante cu pante mici , de pana la 27 %
    *  sarpante cu pante mari, intre 27 -100 %
    *  sarpante cu pante foarte mari, 100 %
De obicei, sarpantele cu pante mici nu sunt adecvate mansardarilor.
Se urmareste ca elemntele de structura ale sarpantei (scaunele,popii,contrafisele) sa permita o compartimentare functionala si eficienta.
 Cea mai frecventa situatie este cea in care mansardarea e face simteric fata de coama (fig.3).din motive functionale sau de structura se realizeaza si asimetric fata de coama (fig.4).

Solutia unei mansardari simetrice fata de coama si cu suprainaltarea zidariei portante este cea din fig.5.Ea are avantajul utilizarii rationale a volumului construit, dar trebuie rezolvate preluarea si transmiterea impingerilor provenite din sarpanta asupra zidariei suprainaltate.
Ca solutii mai rar intalnite se numara mansardarile asimetrice fata de coama si care se desfasoara pe unul sau mai multe niveluri (fig.1) sau pe niveluri decalate (fig.2).
Legat de scurgerea eforturilor,se recomanda sarpantele cu structura de rezistenta simpla si clara, in care eforturile parcurg cat mai putine elemnte structurale pana la fundatie.
Uneori elemntele nu pot prelua incarcarile suplimentare ce apar ca urmare a extinderii, si in acest caz costurile pot depasi cu mult bugetul preconizat.De aceea se recomanda consultarea unui inginer specialist intr-o faza incipienta a lucrarilor de mansardare. In cazul in care masa constructiei creste prea mult sau se dubleaza,trebuie analizata capacitatea portanta a terenului si starea tehnica a fundatiilor.
Volumul mansardat depinde de panta sarpantei si de deschidera acesteia.Scopul lucrarilor este de a obtine o suprafata utila maxima, in conditii de volum minim de incalzit,respectiv volum minim construit.
Pentru mansarde, se considera suprafata utila suprafata inzidita cu pereti avand o inaltime utila de minim 190 cm.
 

Pentru o constructie cu o deschidere de 10 m ca in fig.6  avem mai multe posibilitati.Pentru o sarpanta mica de 0-15 grade,inaltimea creste putin si avem mari suprafete neutilizabile (fig.7a).Pentru sarpate cu pante mari,inaltimea creste mai mult si podul este mai greu de utilizat, structura se complica si cresc consumurile(fig6, 7c).Pentru a se elimina cazul de dublu pod,se suprainalta zidaria cu 50-90 cm,marind suprafata utila a mansarei, sau se impune panta sarpantei de aproximativ 40 grade.(fig.7b).
Solutia economica(volum minim de incalzit) se obtine pentru suprainaltarea zidariei cu 90 cm si o panta a sarpantei de 38 de grade.In plus, suprafetele cu inaltime sub190 cm , se pot utiliza pentru diferite obiecte ( fig.8,9,10).

(preluare din articolul dl ing Arpad Bacso, aparut in rev. Caminul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu