marți, 23 iunie 2009

Polistirenul extrudat - de ce nu trebuie folositAm intalnit deseori polistirenul extrudat folosit pentru termoizolarea locuintelor.El era aplicat pe pereti si uneori chiar pe peretele interior.Insa acest procedeu iti poate deteriora casa.
Iata 2 motive pentru care nu trebuie sa folosesti polistiren extrudat pentru izolarea locuintei.
1. Polistirenul extrudat e mai compact decat cel expandat si nu permite vaporilor de apa sa treaca prin el.Peretele pe care se alica nu va respira.Iarna,fata exterioara a peretelui are o temperatura scazuta,chiar negativa,iar in interior suprafata polistirenului extrudat este mai mare, clar pozitiva.In interiorul sistemului perete polistiren extrudat temperatura atinge temperatura de zero grade celsius.Peretele nu poate respira:in exterior vaporii de apa nu pot iesi din cauza frigului, iar in interior nu poate din cauza polistirenului extrudat.In timp se acumuleaza umezeala care se va transforma mai tarziu in igrasie.
2. Daca se aplica pe exterior vaporii de apa vor iesi in interiorul locuuintei(singurul loc pe unde pot circula),indiiferent de anotimp.Exista astfel pericolul ,ca pe termen lung ,umiditatea din casa sa provoace igrasie.
Fatada cladirilor se izoleaza cu polistiren expandat.Iarna,punctul unde se vor atinge zero grade celsius va fi in interiorul placii de polistiren sau foiarte aproape de marginea ei.Vaporii de apa vor iesi in interiorul casei.In restul anului, vaporii de apa vor putea iesi prin placa de polistiren expandat.In acest fel peretele "respirs",asigurand un echilibru intre umezeala proprie,cea din casa si cea din exterior.In acest fel peretii raman uscati.
Polistirenul expandat se foloseste pentru izolarea cladirilor,cel mai bine pe exterior.
Polstirenul extrudat,fiind mai dur,se foloseste pentru izolarea pardoselilor,planseelor si teraselor,sau a pivnitelor.

articol preluat din revista "casa lux"

12 comentarii:

 1. Poza este luata de pe misiuneacasa.ro

  http://www.misiuneacasa.ro/expandat_versus_extrudat.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Poza este luata de pe misiuneacasa.ro

  http://www.misiuneacasa.ro/expandat_versus_extrudat.html

  RăspundețiȘtergere
 3. poza exista si pe site-ul respectiv , dar este luata din catalogul unui producator

  RăspundețiȘtergere
 4. Si daca aplici sistem de gipscarton cu vata minerala si bariera de vapori la interior pe peretele spre exterior, sistem recomandat, ala cum respira, ca bariera de vapori nu lasa vaporii sa treaca? Scopul barierei de vapori este sa nu lase sa treaca vaporii de la interior prin izolatie si sa condenseze pe perete, si polistirenul extrudat face acelasi lucru cu brio, fiind impermeabil la vapori. Dpdpv al miscarii vaporilor polistirenul extrudat = vata + folie. De aceea spun da extrudatului la interior, dar nu la exterior.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. fiecare face cum doreste , dar atentie la ce este acea bariera de vapori. oricum nu este folie.va pueti documenta mai mult si din alte locuri.

   Ștergere
 5. Polistirenul extrudat si cel expandat nu permite trecerea vaporilor de apa!!! Atentie! Expandatul nu are densitate dar nu este microporos pentru a trece apa! Experiment turnati apa intr-un acvariu din polistiren expandat lipit cu silicon = rezultat nu curge!-nu trece apa!
  RECOMANDARE extrudat la exterior(2-3cm) pentru ca are si izolare fonica si vata minerala la interior max 2.5-5cm. Polistirenul expandat:
  - nu ofera izolare fonica!!!!
  -Polistirenul expandat trebuie sa aiba de trei ori grosimea polistirenului extrudat pentru a asigura izolarea termica echivalenta.
  -P exp nu are rezistenta la compresiune (mecanica),
  Nota: Peretele respira prin vata minerala la interior.

  RăspundețiȘtergere
 6. Polistirenul extrudat este net superior celui expandat din toate punctele de vedere. Se poate folosi atat pe interior cat si pe exterior cu conditia ca lucrarea sa fie executata corect de la A la Z. Este mai scump dar se merita. Iar cei care nu au bani sau sunt zgarciti isi dau cu parerea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Domnule nemarc08,sunteti total dezinformat si la randul dumneavoastra dezinformati si induceti in eroare persoanele care citesc acest articol.In primul rand ar trebui sa stiti ca exista polistiren extrudat de mai multe tipuri,fiecare avand roluri diferite,de ex : polistiren extrudat care se foloseste pentru fundatii,terase,etc,polistiren extrudat pentru exterior,pentru izolarea peretilor,polistiren extrudat tip sita pentru izolarea interioara a peretilor.Deci dupa cum ar fi trebuit sa stiti inainte sa scrieti acest articol,fiecare tip de polistiren extrudat are rolul lui.Eu am folosit acest tip de polistiren extrudat tip sita cu grosimea de 2 cm pentru izolarea peretilor interiori a locuintei mele,si dupa 2 ani pot sa spun ca am realizat o izolatie superioara fata de cea normala(polistiren expandat la exterior)acest lucru observandu-se la factura de gaze in fiecare iarna,si neexistand nici un fel de igrasie sau umiditate in locuinta.Deci pe viitor va rog a va documenta inainte sa induceti cititorii in eroare,acestia putand lua o decizie gresita pe baza unor articole ca acesta.Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 8. domnule anonim (puteati sa va asignati un nume macar), daca nu v-ati dat seama,nu sunt eu atotstiutorul. postarea mea este, de fapt, articolul unei reviste foarte bine cotata, pentru care lucreaza o gramada de specialisti. daca eu nu am specificat, imi cer scuze. este vorba de revista "casa lux". daca dvs sunteti mai specialist...ok. oricum i articol este vorba de niste notiuni generale , nu de particularitati, respectiv cazul dvs. va felicit pt rezultate, dar asta nu inseamna sa generalizati. si mai ales sa criticati.

  RăspundețiȘtergere
 9. fratilor, cat "respira" cele cateva straturi de mortar si adeziv puse inainte de polistiren??? (pe ambele parti ale peretelui)
  dar varul lavabil (care de fapt este o vopsea in toata regula)?
  ce spuneti daca ati mai deschide geamul in fiecare zi de iarna; daca nu pt aerisire, macar pt eliminarea respiratiei din cursul noptii...

  RăspundețiȘtergere
 10. nimic nu se compara cu vata minerala
  exterior sau interior optim = 10 cm grosime
  documentativa inainte,nu va grabiti.

  RăspundețiȘtergere
 11. Articolul este din categoria "hai sa ne aflam in treaba" ( vina este a ta nemarc08 ,indiferent ca articolul este preluat dintr-o revista !!! ...apropo ! de cand revistele tin loc de instruire ?) .
  Polistirenul ,ca e extrudat sau expandat, are densitati diferite si aplicatii specifice. La fabricarea acestora se mai practica si alte "chestii" inventate pentru alte anumite intrebuintari ( grafit ,microperforare,etc.).Rezulta o foarte mare varietate de "polistiren".Totul este sa inveti si sa folosesti ce trebuie. Utilizate, in mod corect, la izolarea cladirilor , aceste materiale pot asigura un bun climat in interior (fara umezeala excesiva) si o buna protectie in exterior. Nu sunt cele mai bune materiale pentru izolarea termica a cladirilor dar sunt cele mai ieftine ( atat ca meterial in sine dar mai ales in ceea ce priveste manopera).

  RăspundețiȘtergere