luni, 13 octombrie 2008

CUM SE LACUIESTE LEMNUL


Lacuirea se poate face pe o suprafata mai veche care a mai fost acoperita cu lac sau vopsea sau pe o suprafata noua.In primul caz,daca suprafata nu este noua,se va curata de lacul sau vopseaua veche prin diferite metode.
In primul rand se vor astupa cu chit eventualele gauri si crapaturi si se slefuiesc.
Lacul se aplica in doua straturi de obicei.Primul strat,diluat in concentratie de 30%, se aplica pe suprafetele noi care nu au mai fost lauite sau vopsite niciodata.Acesta joaca rol de grund;se imbiba bine in lemn si pregateste o mai buna derare a celui de-al doilea strat.Al doilea strat se aplica la consistenta din cutie (sau se poate dilua in concentratie de 5% daca e prea gros si prea greu de iintins uniform).
Pentru o acoperire cat mai uniforma se indica sa se foloseasca o pensula cu par natural si cu o latime de 1,5 sau 2 toli.
Daca lacul nu e de calitate ambele straturi se aplica intr-un sens pentru a evita aparitia unor eventuale dungi pe suprafata lacuita.
Un lac de calitate acopera uniform suprafata si are un luciiu puternic dupa uscare.
Inainte de lacuire suprafata lemnului se poate colora cu un bait (colorant pe baza de apa pentru lemn)care poate avea diverse nuante (de la maro deschis pana la negru).Dar pe piata exista si lacuri colorate in diverse nuante pentru care nu mai e nevoie de baituire.Daca preferam culoarea naturala a lemnului atunci aplicam lac incoclor.
Al doilea strat de lac se aplica la un interval de timp de aproximativde 3-5 ore la temperatura de 20 grade.Sub 20 de grade nu se recomnada aplicarea acestuia.
Lacul nu se va aplica pe suprafete umede sau in spatii cu umiditate crescuta pentru ca exista riscul sa nu se prinda de suprafata lemnului si sa se stranga sub forma de picaturi.
Daca la final nu ne place cum a iesit (diverse motive)putem curata suprafata lacuita cu o solutie de apa cu soda caustica (1kg soda la 3-4 l de apa).

2 comentarii:

 1. Ce lemn este ideal pentru a fi lacuit si folosit in anumite mici constructii, si ce liant se poate folosi pentru a imbina mai multe bucati de lemn, doresc sa construiesc o mica inventie, si as vrea sa folosesc lemn.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului, dar nu a fost cu intentie.Lemnul care nu se lacuieste este lemnul crud.Mai intai el trebuiestabilizat ca sa nu mai inglobeze umezeala. Lemnele în coajă se lăcuiesc direct. Coaja are deja rolul de hidroizolaţie.
   Ca adezivi din cate stiu foarte buni sunt cei de la Bison,Henkel si adezivul universal SikaBond.Foarte bun este si produsul "UNISUMMA MARMO LEGNO SARATOGA" de la firma Mustash.Daca ce doriti sa faceti este din categoria modelism,va recomand articolul de la pagina http://modelism.info.ro/forum/index.php?showtopic=1409.

   Ștergere